Uitdaging 5 De Liefde is niet grof.

De Liefde is niet grof.

Wie zijn buurman 's ochtends luid begroet, wekt de indruk dat hij hem vervloeken wil.

Spreuken 27:14

Wanneer ben je grof? Veel mensen irriteren zich er aan als je ongepast gedrag vertoont zoals  bijvoorbeeld: Schunnige taal gebruiken, schreeuwen, of zelfs onnodig iets tegen iemand zegt.

Waarom zou dat in een huwelijk anders zijn? vuile taal, slechte tafelmanieren, of sarcastische opmerkingen zijn niet gepast, ook niet in een huwelijk.
Niemand vind het tenslotte fijn om bij iemand te zijn die zich grof gedraagt.

Nu is het zo dat je door de Liefde anders kijkt naar de ander en je automatisch niet grof zult zijn omdat je de ander wilt plezieren, toch?

Als je geen grof gedrag vertoont zeg je als het waren tegen je partner, ik waardeer je en daarom gedraag ik me gepast.
Als je de liefde de ruimte geeft om je gedrag te veranderen, zelfs in de kleinste details, dan breng je eergevoel in je relatie. Mensen die zich netjes gedragen, zorgen er meestal voor dat er een meer onderling respect is in hun omgeving. En zo werkt het in je huwelijk ook. Natuurlijk ben je thuis of bij vrienden vrijer. Kijk maar eens, je loopt te mokken in huis, de deur bel gaat en je draait om als een blad aan de boom.
Heb lief, juist in je eigen gezin. Als je je gedrag niet door Liefde laat leiden dan zal je huwelijk daar ook onder lijden.

In Spreuken 25:24 staat: Je kunt beter in een hoekje op het dak wonen dan in een huis met een vrouw die ruzie zoekt.

In Psalmen 112:5 staat God gaat het wie genadig is en vrijgevig.

Een reden dat mensen zich grof kunnen gedragen is onwetendheid en egoïsme.
Beide redenen zijn niet goed. een baby wordt geboren zonder te weten wat etiquette zijn, die neemt hij/zij over van de volwassenen om zich heen.

Kijk eens naar jezelf, beantwoord deze vragen eens eerlijk:

* Hoe denkt je partner over jouw manier van spreken en over je doen en laten?
* Wat voor effect heeft jouw gedrag op de eigenwaarde van je partner?
* Zou je partner zeggen dat je een zegen voor hem of haar bent, of ben je arrogant en schaamt je partner zich voor jouw?

Als je denkt dat je partner de gene is die aan deze punten moet werken en niet jij. Dan zou de kans groot kunnen zijn dat jij de gene bent die aan onwetendheid lijdt, met als bijwerking egoïsme.

Als je wilt dat de Liefde niet grof is, stop dan zelf waaraan je partner zich bij jouw aan ergert. Ben jij liefdevol en attent genoeg om te ontdekken welk gedrag je partner vervelend vind aan jouw en ben jij bereid om dat gedrag te veranderen?

Lees de volgende 3 punten eens goed:

1) Denk aan de gulden regel: Behandel je partner zoals jij behandeld wilt worden ( Lucas 6:31)
2) Met niet met 2 maten. Houd net zoveel rekening met je partner als met je collega's of vreemden
3) Kom aan verzoeken tegemoet. Als je man of vrouw je al heeft gevraagd iets te doen of te laten, kom daar dan aan tegemoet. Als je het niet meer precies weet, vraag het dan.



De Uitdaging voor deze week is:

Vraag je partner om drie dingen te noemen waardoor hij of zij zich ongemakklijk voelt en zich ergert als jullie samen zijn.
Verdedig je niet en val je partner niet aan op zijn of haar gedrag.
Het gaat nu alleen om wat hij of zij ervaart.

Schrijf voor jezelf op met welke dingen jij aan de slag moet. Hoe heb je het ervaren dat je allen maar mocht luisteren naar je partner en je niet mocht verdedigen? Op welke manier wil je je gedrag gaan verbeteren?

De woorden die de wijze in de mond neemt, geven hem respect.

Prediker 10:12


Geen opmerkingen: